Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...
Björklinge kyrka, en klassisk vy för dig som kommer söderifrån.
Björklinge är ett samhälle och en församling 20 km norr om Uppsala. Samhället Björklinge består framför allt av villor och radhus, men även hyreslägenheter och bostadsrätter. Här finns en väl utbyggd barnomsorg, förskolor och skolor för årskurs 1 till 9 men även livsmedels affär, restauranger, bensinmack, äldreboende och mängder av småföretagare mm. Läs mer under service och företagare på orten. Största arbetsplatsen på orten är sågen.
Björklinge på 1920-talet. Tack Åke för bilden.
I Björklingeområdet bor drygt 5000 personer. Samhället är omgärdat av gårdar som bedriver kreatursskötsel, jord och skogsbruk. Hösten 2007 öppnades nya E4 dragningen som har anslutning till Björklinge via väg 700, SO om Björklinge och endast 5 km från Björklinge K:a vilket avsevärt har avlastat gamla E4 (numera väg 600) som går rakt igenom samhället. Goda buss förbindelser till Uppsala finns också med linjerna 801, 802, och 821.
Idrotts anläggningar finner du på och omkring Björkvallen i form av idrottshallen vid högstadiet, ishallen, fotbollsplaner, bandyplan och tennisbanor. Här finns också elljusspår på upp till 5 km och en mindre slalombacke med lift. Vid Långsjön, finns ett bad med omklädningsrum, bastu, servering, campingplats, BMX ramper/bana m.m. Badet är mycket välbesökt under sommarmånaderna. Vattnet i sjön är ett av det renaste du kan hitta i Uppland.
Bild: Badplatsen vid Långsjön.
Långsjön är 5 km lång i nord-sydlig riktning. Sjön är en klar lerslättsjö med frånrinnande diken. Vatten tillförs sjön från åsen. Under 1930-talet fanns ett par yrkesfiskare anställda på Sätuna gård som fiskade i sjön. Vid sjöns södra vik ligger herrgården Sandbro. Vid sjöns norra del, vid Sjöänge, fanns tidigare en av flygvapnets krigsflygplatser. Vid sjöns norra vik ligger Sätuna herrgård, som är en av de största gårdarna i Uppland.
I Björklinge finns bland annat en medeltida kyrka. Utanför kyrkan vid infarten från v 600, står statyn av spelmannen Gås-Anders. Gås-Anders som egentligen hette Anders Ljunqvist (1815 - 1896) var på sin tid mellersta Upplands mest anlitade och berömda fiolspelman. Han föddes i Jumkils socknen år 1815 men flyttade sen till Slänsen i Björklinge där han bodde till sin död 1896. Statyn utanför kyrkan är gjord av Bror Hjort som är uppväxt i Björklinge socknen. Björklinge ligger i ett område som är rikt på fornlämningar från forntiden te x. kokgropar, gravar, lösa föremål etc.
Sockennamnet skrevs år 1314 "Birklinge", och anses ha samband med det fornsvenska trädnamnskollektivet birke. Birke betyder helt enkelt "björkdunge".
Björklinge har en egen Bygdeförening där du kan läsa mer om bygdens historia samt besöka bygdemuseet som ligger vid kyrkan, ett av de större och mest välordnade sockenmuseerna i Uppland, som är inrymt i prästgårdens ladugård. Där visas jordfynd från sten-, brons- och järnåldern, redskap från såg och skogsavverkning och jordbruket mm.
Läs mer på Björklinge Hembygdsförening >>
Det självklara valet för alla smådjursägare! Hit är du
välkommen med såväl sjuka som friska djur.
©Bjorklinge.nu www.bjorklinge.nu | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Om Cookies | Allmänna Villkor