Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Debatt

Föräldrar ta ert ansvar!!!

moped

Nu är det vår igen och med våren kommer mopederna fram. 2011 omkom 10 personer i moped olyckor i Sverige och långt fler skadades. Enligt en undersökning som försäkringsbolaget IF nyligen presenterade så vet 8 av 10 föräldrar om att deras barn kör trimmat. Men visste du att du som förälder dessutom kan få dagsböter och förlora ditt körkort på grund av detta? Tillåtande till olovlig körning kallas det.

Dom senaste siffrorna från NTF talar sitt tydliga språk. Antalet dödade i mopedolyckor i Sverige har de senaste åren legat på cirka 10 om året. Antalet svårt skadade i mopedolyckor har ökat med 50% de senaste fem åren, Antalet svårt skadade i mopedolyckor kommer troligtvis att hamna på drygt 300 i år och EU-mopederna står för en förödande stor andel av olyckorna. Sju av tio mopeder är trimmade, vart tredje moped går i 80 km/tim och 32% går fortare än 80 km i timmen. Men värst av allt är att hela 94%!!! av föräldrarna dessutom vet om att deras barn kör trimmat. En vanlig ursäkt man hör är att ”ja men vi var ju likadana när vi var i den åldern” Undrar om dessa föräldrar tycker att den ursäkten håller när deras barn ligger där på sjukhuset med svåra skador och kanske med men för livet, eller än värre på bårhuset. Vet du t.ex. hur fort ditt barns moped går? Rätt svar får du den dagen du själv provkör den. Så det kanske är dags att vi föräldrar tar vårt ansvar och uppfostrar våra barn utifrån våra egna misstag i stället för att låta dom begå samma misstag och kanske med livet som insats.

 

Fakta Moped:

För att få köra moped krävs att man fyllt 15.
Mopeder delas sedan år 2000 in i klass 1 och 2.
För klass 1, (EU-moped), krävs förarbevis och registrering.
Tillåten topphastighet EU-moped är 45 km/h.
Tillåten topphastighet för moped klass 2 är 25 km/h.
Klass 2-mopeder behöver inte registreras.
EU-mopeder får inte framföras på cykelväg.
Utbildning och examination för EU-moped anordnas av trafikskolor, motororganisationer, studieförbund och frivilligorganisationer.

 

Böter:

· Köra trimmat: Dagsböter (grundar sig på inkomsten) för hemmavarande barn utan inkomst 1200 kr i böter för olovlig körning, spärrtid på lämplighetsintyg för körkortet och dessutom måste mopeden, som i själva verket är en olaglig motorcykel, inställas till Svensk Bilprovning för en så kallad mopedbesiktning. Kostnad 300 kr. OBS!!! Är mopeden trimmad gäller inga försäkringar vid en eventuell olycka.

· Saknat hjälm eller ej har den knäppt under färd: 1500 kr gäller även för passagerare. Passagerare under 15 år 2500 kr.
· Kört utan belysning tänd vid mörker, gryning, skymning, eller då sikten är nedsatt pga. väder eller liknade: Moped klass 1, 1200 kr, moped klass 2, 500 kr.
· Fordonslast som inte är fastgjord eller övertäkt: Moped klass 1, 1500 kr, moped klass 2, 500 kr
· Otillåten skjutsning: Förare och passagerare 500 kr/person
· Ej stannat vid obevakat övergångsställe får gående: Moped klass 1, 3000 kr, moped klass 2, 1000 kr.
· Ej anpassat avstånd till framförvarande fordon: Moped klass 1, 2000 kr, moped klass 2, 1000 kr.

· Inte stannat vid stopptecken: Moped klass 1, 2500 kr, moped klass 2, 1000 kr.
· Ej iakttagit väjningsplikt: Moped klass 1, 2000 kr, moped klass 2, 1000 kr.

· Fört fordon i körfält som anvisats för annat/andra slag av fordon t.ex. gång/cykel bana: Moped klass 1, 1000 kr, moped klass 2, 500 kr.

· Inte gett tecken vid sväng: 500 kr.
· Körning mot rödljus: Moped klass 1, 3000 kr, moped klass 2, 1500 kr.

. Minderårig (ej 15 år fyllda) som kör moped: Dagsböter (grundar sig på inkomsten) för målsman, dessutom riskerar du att få ditt körkort indraget om du har tillåtit detta å kom ihåg att det är du som förälder som är betalningsskyldig!

 

 

 

Kommentarer (47)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Rasmus  - Fel!
  Du har skrivit fel i inlägget. du skrev att inga försäkringar gäller för en trimmad moped. Trafikförsäkringen gäller alltid! Spelar ingen roll om moppen går 110km/h eller 45km/h. Det är delkaskoförsäkring som inte alltid gäller (Beror på ditt avtal)

  Källa; TFF
 • Anonym  - Mopeder går inte 45 orginal
  Eller bara låta mopederna gå orginal (70-75 på min iaf) men pluggen i så går den skit och kommer knappt upp för en slänt. Mycket roligare att köra och stor skillnad. Tror knappast att alla olyckor händer pga av att mopderna är trimmade, ingen jävla konst att åka i 70 det är fan farligare att cykla ner för en kulle.
 • Anonym
  Polisen kan kräva en besiktning på en originalare som går för fort. Ett flertal fall finns där ägaren fått strypa till mopeden och besiktiga när den gör 45 km/h (plus minus 1 %).

  I de fallen jag hittat, hjälpte inte argumentet "den är original".
 • Anonym
  Så då ska 8 av 10 utsätta andra för fara eller köra ihjäl sig själva i 70-100 km/tim i stället för 25-45, och berusade dessutom. Moget resonemang.
 • Anonym  - 100km/h
  Har själv en Derbi senda crossmoppe som toppar ca 100km/h med väldigt bra axx. Tycker att det är väldigt onödigt att Polisen ska ha tillstånd till att jaga mopedisterna för jag kan tänka mig att 9/10 inte stannar när polisen kommer, utan ökar farten och kör ifrån dom istället vilekt leder till att mopedister kör ihjäl sig. Har ett antal vänner som kört åt helvete pågrund av att polisen kommit och dom har försökt köra ifrån dem. Och du som säger att ungdomarna trimmar sina mopeder bara för att det är "olagligt" du har helt fel. Det blir ganska uttjatat att åka runt i 25 eller 45 km/h hela tiden, det finns många som har det som en hobby att trimma sin moped. :D
 • Alex
  Dock så handlar inte alla moped olyckor om trimning. 8/10 fall så var föraren berusad. Att skylla på trimning är inget bar argument. Enligt mig skulle det vara säkrare om mopderna fick gå i 70kmh då man slipper bli omkörd av idiot billister.
 • Anonym
  Utan ordentlig praktisk utbildning, är det inte ok att köra i 70. Jag har haft körkort i 27 år och har alla behörigheter (så jag vet hur det är att köra det mesta och hur svårt det kan vara att lära sig hantera MC på det sätt som krävs för att klara alla situationer), och tycker inte att det är lämpligt att folk helt utan praktisk utbildning (och som därmed inte visat prov på att de hantera olika situationer) ska köra runt så fort.
 • anonym  - läs och lär
  asså detta är löjligt 8/10 ungdommar kör olagligt och får betala för att dom gör olagliga saker o lär sig inte och fortsätter så vad ska vi föreldrar göra åt det vi kan ju inte. ta moppen/ traktorn ifrån dom för dom måste ju ha någon egen fritid så dom kan göra lite vad dom vill själv när jag va ung så körde jag olagligt och fick betala böter o moppen blev beslagtagen men jag köppte en ny moppe och trimmade den igen och körde olagligt inga ungdommar lär sig dom e bara ungdommar och dom gör så så vi föreldrar får acceptera det. :)
 • Mek
  Åhh ja, flera tusen barn dör varje år i sverige pågrund utav trimning. Nej så är inte fallet, mer som att skadade bilister som kör runt utan vett i hjärnan utan att kolla noggrant svänger dom ut framför en mopedist. Det gör väl fan inte om de går i 50 eller 70 när det krockar, det blir olika resultat varje gång. Tror personen som skrev detta är en utav personena, "ingen vett i hjärnan"
 • Robert  - Läs om, läs på, läs rätt!
  Vart står det att flera tusen barn dör varje år pga trimning? Ja det är stor skillnad på att krocka i 70 mot 50. Du kanske borde läsa lite om kinematik så kanske du lär dig något. Jag fick en rejäl tankeställare när jag läste denna artikel, jag var nämligen en av dom 94 % föräldrar som resonerade precis så "jag var ju lika dan själv i den åldern". Men att konsekvenserna var indraget körkort och dagsböter för mig som förälder och yrkeschaufför hade jag ingen aning om, indraget körkort skulle innebära att jag blev arbetslös. Men det viktigaste i artikeln var ändå att den ursäkten håller inte den dagen jag som förälder står där på akutrummet eller i värsta fall bårhuset vid en svårt skadad/död son/dotter. Jag tänkte om, läste på och gjorde rätt. Det borde alla föräldrar göra, vi ska fostra våra barn utifrån våra egna misstag så att dom slipper göra om dom med risk för men för livet eller i värsta fallet dödlig utgång vilket redan inträffat några gånger här i Björklinge, Gott Nytt År på er alla.
 • Anonym
  Och hade mopedisten kört i normal fart, eller haft den utbildning som krävs för att köra i 70, så hade den klarat den situationen. Detta händer mig med MC ofta. Många bilister kör ut framför mig och då vet man vad man ska göra och framför allt vet man att vara beredd. Det kanske de yngre inte är riktigt redo för än, om det händer mer sådana olyckor med moped än med MC (borträknat MC-fartdårar som ju såklart också finns).

  I trafiken måste man nästan först och främst räkna med att alla andra kommer att göra fel och farliga saker, så att man är beredd.
 • anonym  - nu måste ni ta ansvar föräldrar!
  nu räcker det för fan ni där hemma ta ansvar för era barn som kör moppe! hur f*n tillåter ni era barn köra såna skit saker som på grund av de dör as många barn! ni är så jävla oansvariga som ens köper mopeder till era barn! man borde verkligen ha ett lag på att åldersgränsen höjs till 18 år!
  tack
 • Anonym
  är du dum i huvudet 18 år gammal för moppe ? gå å lägg dig
 • anonym...
  att ni ens orkar bry er!! ungdomar gör sånt som e olagligt för att de e just olagligt.. och kommer alltid att fortsätta med de.
 • Svar till Martin
  Ja du Martin du verkar ju vara en riktigt mogen kille du, man kan ju nästan tro att du kört omkull en gång redan och slagit i huvudet riktigt hårt för precis som du själv skriver "No Brain, No Pain" Ha en underbar sommar och hoppas du inte kör ihjäl någon annan än dig själv.
 • Martin
  Jag vill bara börja med att hälsa alla 14-16 åringar välkomna till en ny säsong!!!
  Nu är sommar påväg med stora kliv och detta innebär självklart att det börjar bli dags att ta ut moppen (som om den inte var ute på vintern!?) och börja utforksa Björklinges skogar och vägar! Hittills har jag varit mycket nöjd med åkandet i Björlinge, inga större problem eller dispyter har uppstått hitills ang. åkandet vad jag vet... När det kommer till Polisfronten så är jag faktiskt lite förvånad att dem bara varit här en gång och då lyckades dem ta ett par vänner (läs: "vet vilka det är";) till mig som körde original. Däremot så befann sig som bekant grabbarna grus vid affären för att umgås, snacka motore och bara umgås. Och när dem var dumma nog att åka upp och nästan köra över min fot vid det "lilla torget" utanför affären så röjjde dom ju sin medverkan i kvällens aktiviteter så vi snabbt kunde avlägnsa oss snabbt därifrån och även en del fick chansen att tävla i avancerad flyktteknik mot Uppsalas trafikenhet (även jag) något som vi fann som en mycket rolig och uppiggande upplevelse på kvällskvisten. Efter en kort samling vid Björklinge Bibliotek kunde vi konstatera att vi vann kvälles strider och vi kunde återgå till det vi gjorde och en del begav isg hemmåt. Vi kommer nog träffas mera i sommar, var så säkra! //BJKG & BMG
  Hoppas det blir en bra säsong och att alla ska ha så trevlig som det bara går. Jag hoppas även att jag kommer få se fler trimmade moppar i framtiden och ser fram emot fler roliga och trevliga upplevelser med Björklinges moppegäng/pojkar (och flickor).
  No Brain, No Pain.
  Since: 1993.
  Mvh. PUCH m. Crew
 • Andreas
  Ja vad ska man säga??? Har själv inte varit den bästa när man var ung men inte fan körde man fullt i bostadsområdena utan man åkte ju på där det inte var nå folk. Sen vad är det med föräldrar idag? dom skiter ju i vad ungarna gör. Skyller på skolan skyller på andras barn mm TA erat ansvar .

  Men ser man nåt som är fel prata med ungdomarna direkt istället för att gnälla i hemköp o med grannarna. Grabbarna bits inte jag lovar.
 • jens lagerholm
  Att ungdomar kan vara både kaxiga och korkade är inget nytt.
  De tror att inget händer dem själva och saknar totalt trafikvett.
  Att vara en fara för både sig själv och andra är straffbart men den insikten får föräldrarna lära dem.
 • hahha, pinsamt
  snälla! att vara ute i "naturen" och åka moppe är väl helt naturligt. du som klagar på att det går för fort fick antagligen inte åka moppe när du var ung, eller så fick du inte åka trimmat pga. "taskiga föreldrar" som du nu vill hemnas och få alla andra umgdommar att sluta! inse nu era kontroll freaks, de är en del av uppväxten och det kommer att fortsätta.
 • Martin
  Nu tycker jag att vi har skärpt till oss lite iallafall?
  Inte så himla mycket åkande, eller? Kom även att tänka på det där med att folk ibland ringer polisen pga. "att det går för fort". Kan lova att det finns inget som triggar en 15åring så mycket än att leka katt och råtta med polisens klumpiga V70. Då ligger man ju och svinar med dem så länge soppan räcker.
  Men däremot när dom tar i med hårdhandskarna och skickar ut deras crosscykel, då blir det istället panikåkning och det enda man har i huvet är att ta sig undan levande. Och när du blir jagad av en hojj, då är det inte mycket du inte skulle göra för att komma undan. Totalt j*vla livsfarligt när polisen hänger på för länga med MC, för 15åringar (Och inte jag heller) skulle stanna frivilligt. Detta kan ofta bidra till rikigt ruggiga saker.
  Och sen tycker jag att om en polis läser detta så skulle ju han/hon kunna bidra med kunskaperna ang. "hetsjakt". Det känns som om det saknas kunskaper om just detta.
  Mvh. PUCH
 • sömnlös
  Jag är övertygad att det är många som skulle föredra att ungarna satt framför datorn eller tven,istället för att störa halva björklinge.Att höja fartgränsen för att mopparna inte skall bli påkörda var det dummaste jag hört,hur många skulle inte bli på körda av dem då på cyckelvägar och dyligt.Om man nu vill köra fort på två hjul så får man väl vänta till man för ta mc kort,och hålla sig på bilvägar på samma villkor som bilarna.
 • ekan
  men förf*n fatta!
  ska ungarna sitta inne hela tiden, då kommer dom bara sitta vid datorn och tvn och de e de ingen som vill..!
  därför tycker jag att moped gränserna borde höjas eu till 80 km minst!
  förstå att en moppe e som en motorcykel fast den e farligare då den inte går lika fort och kan bli på körd!
  barnen trimmar för att hänga med kompisarna som försöker få moppen att ''vara'' normal.
 • Orolig Mor
  Så har det då hänt igen! Söndagen den 4/5 fick jag höra av min son att en av hans skolkamrater hade krockat med en bil, i en korsning kör han rakt ut utan att se sig för och den stackars bilföraren hade inte en chans att hinna stanna utan kör rakt på mopeden. Mopeden var trimmad och pojken lär inte heller han varit 15 år fyllda. Att ungdomar kan vara omogna och sakna omdöme är en sak (årskurs 8 hade nämligen trafiksäkerhetsdag så sent som veckan innan i skolan) Men att föräldrarna saknar sån total ansvarskänsla om sina barn är helt obegripligt. Hade inte tänkt skriva detta eftersom det inte tycks hjälpa, men när jag i dag såg samma kille ute och åkandes på sin trimmade moped så blir man ju förbannad och undrar hur tänker hans föräldrar som tillåter detta. Är ni inte rädda om ert barn, vet ni att ni kan förlora era körkort när ni tillåter detta, vore kul att höra hur ni tänker om ni tänker?
 • danne
  lr hur vem vill köra i 30 km.... att åka 20 pers i gäng och ha moppe i gäng e fan kul ska vi ungdomar bara sitta hemma alla vill ha kul.... låt hos ha det också!!
 • anonym
  Alla ni som klagar, har inte ni någonsin vart unga eller har ni glömt bort eran barndom ?
 • Lotta
  Mattias jag tror att det var mitt inlägg du syftade på och inte Lenas men det spelar ingen roll. Naturligtvis baserade jag inte detta uttalande på endast en vecka utan jag tog tillfället i akt att under just den här veckan (skolstarten) undersöka det efter att ha läst Åkes inlägg, jag menade inte att det inte skulle vara så bara för att jag inte märkt något under den här veckan. Men jag har också bott vid Ramsjövägen i hela 19 år och jag menade bara att jag inte har upplevt dom problemen som Åke beskriver och det vara bara ett svar på hans kommentar till Lena om att hon skulle ta en tur ut till Ramsjövägen och Harbovägen efter elverket och kolla in biltrafiken, gärna mellan 6-9 och 16-18. Däremot kan jag hålla med om att det i bland går alldeles för fort för dom bilar, bussar och långtradare som kommer från Harbo hållet när dom passerar Ålidsvägen men det är ju lätt avhjälpt med ett fart hinder före eller efter bron. Jag har som sagt bott vid Ramsjövägen i 19 år och så gott som dagligen kört denna sträcka i 22 år och mig veterligen har det bara hänt en olycka under dom åren. Det var vid björkvallen och mellan 2 bilar och berodde nog mer på bristande kunskap om högerregeln än hastigheten. Sen kan man ju fråga sig varför barnen går/cyklar på Harbovägen/Ramsjövägen när det finns gång och cykelbanor som går parallellt med den. Vad det gäller mopeder och EPA traktorer så får EU mopeder gå max 45 km i timmen vanliga mopeder och EPA traktorer får endast köra 25-30 km/tim å så länge förarna av dessa är under 18 år så är det föräldrarnas förbannade ansvar och skyldighet att se till så att dom gör det också.
 • Mattias
  Jag vill inte kommentera om det är mopeder eller bilar som är det största problemet i trafiken i Björklinge. Enligt min mening spelar det inte någon roll om det är en moped eller en bil som kör ihjäl någon! Jag bor själv utmed Ramsjövägen och bevittnar dagligen mängder av bilar, MC, EPA och mopeder som kör långt över tillåten hastighet. Att som Lena ge ett utlåtande om hastigheten på Ramsjövägen, baserat på att köra sträckan 4-8 gånger om dagen i en vecka, ger inte en korrekt bild av situationen. Varje dag ser jag trafikanter som håller både 70 och 90 km/timmen. Folk som håller 50km/tim är tyvärr, i min mening, en minoritet.
  Vi som dagligen ser situationen med skolbarn, på cykel och till fots, som försöker samsas med timmerbilar, bussar och bilar förstår att det inte är en fråga om utan när någon kommer att dö i trafiken på Ramsjövägen. Dessvärre är det troligt att denna någon kommer vara en skolungdom.
 • Lotta
  När jag läste din insändare i måndags så kände jag verkligen inte igen mig Åke. Jag åker den här sträckan 4-8 gånger om dagen för att hämta/lämna barn på skola, innebandy, fotboll, hockeyträningar och i bland för att handla, ofta just under dessa tider du nämner och jag har aldrig upplevt att det skulle gå så fort på den sträckan. Så jag beslutade mig för att under denna veckan göra en egen lite undersökning. 28 turer har det blivit fram och tillbaka denna vecka och inte en enda gång har jag blivit omkörd eller frånåkt av någon och jag har då kört max 50 men vissa tider haft problem att hålla det utan fått sänka till 30-40 km/tim då skolbarnen cycklat eller gått i bredd. Att några bilar skulle kört 70-90 km i timmen har i alla fall inte jag sett. För övrigt håller jag med Kristin om att moped åkningen i Björklinge särskilt inne på områden i 50-90 km/tim inte bara är ett stort problem utan en ren livsfara, så fort får inte ens bilar köra.
 • åke
  Ja du Lena, jag har sett dom. Du kan väl läsa insändaren om trafiken i Björklinge. Ta en tur ut till Ramsjövägen och Harbovägen efter elverket och kolla in biltrafiken, gärna mellan 6-9 och 16-18 men andra tider är också givande.
 • Lena
  Ja du Åke Du kan väl ta en sväng upp till SPAR vid lunch tid eller efter skolans slut eller varför inte en fredag/lördagkväll så får vi se om du inte tycker att det här med mopeder är ett problem i Björklinge. När du sen är på väg hem kan du ju ta en sväng förbi parkeringen på Björkvallen och titta på EPA "traktorerna" som sladdar och rivstartar till långt in på nätterna.
 • åke
  Vem som vållade olyckan får väl polisen och innan annan göra!!! Åker man till sjukhus är det inte bra att mopeden ligger kvar på vägen eller vid sidan av. Nu tänker jag inte kommentera detta mera!
 • Kristin
  Nu missförstod du mig nog Åke, vad jag menade var att ingen annan än mopedisten som vållade olyckan drabbades och i mitt tycke får han skylla sig helt och hållet själv. Å det är klart att jag inte är säker på pappans syfte med att flytta på mopeden var att dölja något, det grundade jag bara på en tidigare insändare men då får du eller någon annan ge mig en mycket bra anledning till det agerandet. För mig veterligen är det inte tillåtet att flytta på fordon från en olycksplats och om det nu fanns en bra anledning att göra det så varför la man den inte bara vid sidan av vägen.
 • Göran
  Läste i vintras en intervju i UNT med Andreas Nedergård en av killarna som skadades mycket svårt vid en moped olycka utanför Björklinge natten till midsommardagen 2006. Att han överlevde var väl ett mindre mirakel. Den tycker jag att alla ska läsa föräldrar som barn/ungdommar.
  Länk >>
 • åke
  Du har fel Kristin, det blev personskada och skadad moppe, men var inte så säker på att pappan plockade bort moppen för att undanhålla den för polisen.
 • Kristin
  Ja Åke mopedåkningen i Björklinge är ett stort problem särskilt när dom kommer i 70-80 km i timmen i tättbebyggt område med småbarn, för du ska inte tro att dom bromsar ner vare sig på gångbanor eller vid lekplatserna när det är småbarn i närheten och jag kan aldrig tänka mig att du skulle acceptera att en bil håller dessa hastigheter inne på områdena. Å som du kan läsa två inlägg nedanför ditt eget så har det som sagt redan skett en olycka där mopedisten var minderårig och mopeden förmodligen trimmad eftersom den enligt vittnen plockades undan av pappan innan polisen anlände. Det är väl en sak om det bara drabbar mopedisten för då är det bara han själv och hans anhöriga som tillåter detta ofog som drabbas. Den här gången vart andra drabbade, inga personskador den här gången tack och lov men med en skadad bil som kanske måste in på verkstad med allt vad det innebär om man är beroende av bilen. Nästa gång kanske det inte är en bil utan ett barn som kommer i vägen.
 • åke
  Visst, man får inte åka moped om man ej fyllt 15, och den får ej vara trimmad. Men ärligt talat, är mopedåkningen i Björklinge ngt större problem? Jag håller på med en debattartikel som handlar om andra, betydligt allvarligare trafikproblem.
 • Linda
  Vad håller föräldrarna på med? Alla vi som är tonårsföräldrar har självklart också varit unga. Men vi är inte det NU! Dvs vi kan inte vara kompisar med våra barn utan sätt ner foten och sätt regler!! Det är så fegt att inte våga bry sej och inte säga ifrån. Och det är bara en tidsfråga innan nåt händer. Kunde ha skett en olycka idag uppe vid hemköp då en mopedist tvärbromsade framför mej och min lilla dotter på 2 år.
 • Anonym
  Så har det då hänt! I kväll bevittnade jag och många med mig en olycka på moped som körde in i en bil som gjorde en vänstersväng, och olyckan var ett faktum. Tack och lov bara lättare skador men i alla fall. Pappan var snabbt på plats och "gömde" undan mopeden och pojken ja han lär inte ha varit 15 fyllda, ett föredöme för sitt barn man kan ju bara hoppas att han fick sig en tankeställare om inte annat kanske han får det när polisen sagt sitt. Indraget körkort och dagsböter var det va! Eller kommer polisen som vanligt att se mellan lagens långa fingrar? Nä statuera exempel nu så vi får ett stopp på detta ofog.
 • Morgan
  Till att börja med, mycket bra debattartikel.
  Att åka trimmat i sig är inte huvudproblemet. Att de flesta ungdomar däremot inte förstår vad dom utsätter sig och andra för genom sitt beteende är ett problem som bara kan rättas till genom en attitydförändring.
  Rent allmänt har många ungdomar idag svårt att se denna buskörning som det lagbrott det faktiskt är och om vi vuxna sedan också accepterar och i vissa fall understödjer trimmning så gör det ju saken bara värre.
  Att lägga hela ansvaret på tonåringarna är fel för det är vi vuxna som skall lära dom vad som är okej och inte. Dom gör som vi gör och inte som vi säger!!
 • Anonym
  Var är föräldrarna på kvällarna inte ute och kollar vad deras barn gör??Man ska inta bara tilverka dom man måste ta reda på dom med.
 • Anonym
  Det räcker om mopeden går cirka 90 Km/h , Den behöver inte gå 110km/h som vissa gör.
 • Anonym
  tom i bostadsområden där det sitter skyltar om att mopedåkning är förbjuden,kör dem som IDIOTER..men det ju svårt att göra nåt när inte ens föräldrarna reagerar på detta
 • Kjell
  Ja jag har många gånger undrat hur föräldrarna tänker. Å det är inte bara mopparna som går för fort dom så kallade EPA traktorerna går långt över tillåtna 30. Var är Polisen?
 • Anonym
  Ehrm.. Polis/Moped, tror nog att mopeden vinner 99,9% utav gångerna :) Måste inte ens gå fort kan köra i 20 o komma undan ifrån en polisbil..
 • Agneta
  Detta borde Björkvalsskolan kopiera och dela ut till alla föräldrar med barn i högstadiet. Fick mig verkligen en tankeställare när jag såg bötesbeloppen och att jag som förälder kan få dagsböter och förlora mitt körkort. Det kommer att bli en livlig disskusion vid middagsbordet hos oss i kväll kan jag lova.
 • Anders
  Å du anonym hur kul tror du det är att ägna resten av sitt liv i rullstol?

  Förbannat bra skrivet detta borde alla föräldrar läsa så kanske dom fick sig en tankeställare.
 • Anonym
  Ni föräldrar förstår inte att ungdomar vill ha lite roligt , Och mopeder är ett intresse hur kul är det att köra i 30 km/h .

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se