Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Fick vänta 55 min på ambulans!!!

medhelp sos

En man i som i fredags krockade med sin bil i Askarbäck utanför Åkerlänna fick trots mycket svåra skador vänta i 55 min på ambulans. Räddningstjänsten i Björklinge drogs inte trots att det med råge uppfyllde kriterierna för både larm till räddningstjänst och IVPA larm.

Det är inte utan att man undrar hur många fler fall det finns här ute i Björklinge med omgivning som inte kommer fram för att allmänheten inte känner till vad som är "normalt" och vad man har rätt att förvänta sig och hur länge man ska behöva vänta på hjälp när man blir akut sjuk. I detta fall är det solklart att åtminstone IVPA larm skulle dragits till deltidsbrandkåren i Björklinge då den drabbade dels krockat med bil, blödde kraftigt och var medvetslös, dom hade varit där på max 10-15 min och med sin lokalkännedom hade dom kunnat dirigera ambulansen rätt i stället för att dom som nu åkte runt och frågade bland grannarna vart adressen låg. Men hur ska man veta som 3:e part när det avviker från "normalt förfarande" och sedan ta ställning till om man skall gå vidare med det och i så fall veta eller ta reda på vart de skall gå vidare med det.

Som vi skrivit tidigare här så är det följande som gäller sen dom nya kriterierna infördes för 3 år sen. IVPA larm skall dras till deltidsbrandkåren  vid följande händelser, hjärtstopp, medvetslös person, barn och trauma där det normalt krävs 2 ambulanser. Har du varit med om något liknade när du själv,  anhörig eller bekant blivit sjuk. Skriv och berätta för oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Du får vara anonym men vi vill gärna att du lämnar en mail adress där vi kan nå dig för kompletterande frågor.

Tycker man att man inte har fått rätt hjälp kan man vända sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Läs mer om olyckan i Askarbäck här. UNT

Problem sen Medhelp tog över ambulans dirigeringen. SR Uppland

Läs mer om IVPA här.

Kommentarer (12)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Admin
  Svar till Bertil: Jag kan lugna dig med att du och alla andra med tal och hörsel handikapp som är anslutna till SOS sms tjänst även i framtiden kommer att få hjälp!
  SOS-operatören som tar emot ditt sms kommer att kontakta Sjukvårdens larmcentral i Uppsala (som drivs av Medhelp) och fungera som förmedlare av information fram och tillbaka mellan dig och sjukvårdens larmcentral.

  Jag kan också berätta att det försöksprojekt som sms 112 varit under flera år nu, från och med årsskiftet kommer att permanentas. Möjligheten för hörselskadade att kommunicera med SOS via sms fortsätter alltså på samma sätt i framtiden.

  För den som vill veta mer om SOS sms tjänst för personer med tal och hörsel handikapp kan läsa mera här. PTS.se
 • Bertil
  Hur går det för oss hörselskadade som är anslutna till sms 112 om vi behöver ambulans på de orter där Medhelp tagit över?
 • Lena
  Så vart i ligger den klara förbättringen alla pratar om? Medhelp måste ringa SOS för att få uppringarens telnr för att hitta dit eller om man ska larma deltidsbrandmännen på IVPA. Det måste ju leda till fördröjningar på flera minuter vilket kan vara skillnaden på liv och död vid t.ex. ett hjärtstopp. Vem bär ansvaret för detta?
 • Insatt...
  När du ringer 112 så kommer du mycket riktigt till SOS där begär du ambulans, så långt alltså ingen större skillnad mot när du ringer samma nr och begär polis. Det är när du blir vidarekopplad till Medhelp som problemen börjar uppstå för där har SOS ingen medlyssning pga sekretessreglerna. För att Medhelp sen ska kunna positionera dig så måste dom kontakta SOS för att få uppringarens nr och sen antar jag att du eller den som ringer samtidigt får berätta vad som hänt och vart. Uppfyller den sjuke/skadade dessutom IVPA kriterierna¸ hjärtstopp, medvetslös, barn och trauma, alltså sådana larm som skulle kräva 2 bilslarm i tätort för ambulans så måste Medhelp åter kontakta SOS för att be dom larma räddningstjänsten för det kan bara SOS göra. Så ja det blir fördröjningar, hur mycket är dock svårt att säga det är nog olika från gång till gång.
 • jesper
  Finns det någon insatt person som kan förklara för mig (och alla andra) hur det fungerar vid larmning av t ex ambulans. Man ringer alltså 112, vilket tydligen är SOS-Alarm?? Mottagaren tar reda på vad som hänt och ringer i sin tur vidare till en instans som heter Medhelp och redogör vad som hänt och var?? Medhelp skattar hjälpbehovet och skickar i bästa fall hjälp?? Om detta stämmer så låter det väldigt underligt, vilken fördröjning det kan bli!! Varför har man gjort så här? Gud (inte Med) help me om man får en hjärtinfarkt!
 • Erika
  Läste även på ambulansens hemsida (www.akademiska.se/templates/page____31555.aspx) ang IVPA att även andningsbesvär ska ingå i kriterierna. Bra att veta för en astmatiker som mig att veta nästa gång jag behöver hjälp.
 • Erika
  Så i Uppsala kommer det alltså TVÅ ambulanser och här ute får man vänta 55 min på EN ambulans när deltidsbrandkåren kan vara på plats på 10 minuter. Eller rättare sagt ska vara på plats om SOS och Medhelp gör sitt jobb och landstinget slutar snåla med pengarna för oss som bor på landsbygden. Det är alltså skillnad på skattebetalare och skattebetalare...
 • Maud
  Undrar hur man ens kan låta Medhelp ta över innan man vet att allt fungerar, hur lång fördröjning blir det om operatörerna ska hålla på och ringa fram och tillbaka mellan SOS och Medhelp för att få telefonnummer till den som larmar eller tala om utifall räddningstjänsten ska dras på IVPA. Å om kriterierna är som ni skriver så har ju en eller flera personer på SOS och Medhelp begått allvarliga tjänstefel både i det här fallet men också i flera fall som lokalradion tog upp för några veckor sedan då medvetslösa barn nekats hjälp från räddningstjänsten av SOS trots att dessa kriterier uppfylldes. Vem bär ansvaret och utreder detta så att skyldiga ställs till svars? Det handlar ju faktiskt om människoliv....
 • åsa
  Konstigt att dom inte skickade helikoptern som dras i tid och otid när barn har "trillat" lite på skolgården, men den kanske inte hittar i mörkret.
 • Ove
  Den där Anders Klarström på SOS borde byta jobb om han inte anser att detta är räddningstjänst så är det i alla fall IVPA. J-a sopa rent ut sagt förstår att dom inte får behålla ambulansdirigeringen. Men tyvärr verkar det ha gått till lika inkompetenta Medhelp trots att dom bara har sjuksköterskor och före detta ambulans syrror i sin växel så drar inte heller dom IVPA larm. Det är ju inte frågan om utan när någon dör pga deras inkompetens. Om inte Geir-Erik Hyvärinen fått in en avvikelserapport får han väl kräva en då och handlar det om resurser så har han ju som sagt IVPA utbildade brandmän att skicka ut så snacka inte om att det inte finns resurser. Å svårt att hitta!!!??? Det sitter ju svindyra GPS mottagare i ambulanserna använd dom vet jag annars finns det kartböcker också. Hoppas verkligen Peter och hans anhöriga går vidare och anmäler detta.
 • Birgitta
  Just läst artikeln i UNT och det är ju skrämmande att det får gå till så här, trodde inte det var sant när jag läste det först. Har en bror som är deltidsbrandman (ej i Björklinge) Å han säger att om det är trafikolycka som det beskrivs i UNT så är det utan tvekan räddningstjänsten som ska skickas. Hoppas att han Peter anmäler detta. SOS och Medhelp verkar ju inte ha någon koll över huvudtaget det här är ju inte första gången man läser om sånt här precis.
 • åke
  Man undrar ju om det är vi på landet som får offra oss för sjukhusdirektörernas hutlösa avgångsvederlag och lanstingspolitikernas allt för höga löner. Läste i den tidigare artikeln om "akut sjuka på landet får vänta" att nu är detta med IVPA uppe på högsta politiska nivå. Men där lär det nog stanna tills det tystnat eller en politiker på landsbygden får vänta 55 minuter på hjälp.

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se