Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...
En man i som i fredags krockade med sin bil i Askarbäck utanför Åkerlänna fick trots mycket svåra skador vänta i 55 min på ambulans. Räddningstjänsten i Björklinge drogs inte trots att det med råge uppfyllde kriterierna för både larm till räddningstjänst och IVPA larm.
Det är inte utan att man undrar hur många fler fall det finns här ute i Björklinge med omgivning som inte kommer fram för att allmänheten inte känner till vad som är "normalt" och vad man har rätt att förvänta sig och hur länge man ska behöva vänta på hjälp när man blir akut sjuk. I detta fall är det solklart att åtminstone IVPA larm skulle dragits till deltidsbrandkåren i Björklinge då den drabbade dels krockat med bil, blödde kraftigt och var medvetslös, dom hade varit där på max 10-15 min och med sin lokalkännedom hade dom kunnat dirigera ambulansen rätt i stället för att dom som nu åkte runt och frågade bland grannarna vart adressen låg. Men hur ska man veta som 3:e part när det avviker från "normalt förfarande" och sedan ta ställning till om man skall gå vidare med det och i så fall veta eller ta reda på vart de skall gå vidare med det.
Som vi skrivit tidigare här så är det följande som gäller sen dom nya kriterierna infördes för 3 år sen. IVPA larm skall dras till deltidsbrandkåren vid följande händelser, hjärtstopp, medvetslös person, barn och trauma där det normalt krävs 2 ambulanser. Har du varit med om något liknade när du själv, anhörig eller bekant blivit sjuk. Skriv och berätta för oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Du får vara anonym men vi vill gärna att du lämnar en mail adress där vi kan nå dig för kompletterande frågor.
Tycker man att man inte har fått rätt hjälp kan man vända sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).
Läs mer om olyckan i Askarbäck här. UNT
Problem sen Medhelp tog över ambulans dirigeringen. SR Uppland
Läs mer om IVPA här.
©Bjorklinge.nu www.bjorklinge.nu | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. | Om Cookies | Allmänna Villkor
SOS-operatören som tar emot ditt sms kommer att kontakta Sjukvårdens larmcentral i Uppsala (som drivs av Medhelp) och fungera som förmedlare av information fram och tillbaka mellan dig och sjukvårdens larmcentral.
Jag kan också berätta att det försöksprojekt som sms 112 varit under flera år nu, från och med årsskiftet kommer att permanentas. Möjligheten för hörselskadade att kommunicera med SOS via sms fortsätter alltså på samma sätt i framtiden.
För den som vill veta mer om SOS sms tjänst för personer med tal och hörsel handikapp kan läsa mera här. PTS.se