Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

IVPA debatten fortsätter!

Än är uppenbarligen inte sista ordet sagt i IVPA debatten där deltidsbrandkåren larmas ut till svårt sjuka i väntan på ambulans, men där landstingspolitikernas spariver lett till långa väntetider på hjälp och i några fall även till att akut svårt sjuka patienter avlidigt.

Obefogad skrämsel propaganda i syfte att få mer resurser till räddningstjänsten och som dessutom saknar grund. Mer utbildning av personal inom äldrevården och att förse äldre med höftskydd mm. Är viktigare än att rädda liv tycker Nina Lagh landstingsråd (M)


150 000 kr om året sparar man på detta hävdar Erik Pelling kommunalråd (S) och Patrik Kjellin vice ordförande (S) i räddnings och beredskapsnämnden.

Kränkande, lögnaktigt och ej påläst, Nina Lagh. Skriver en deltidsbrandman från Uppsala brandförsvar.

Nina Lagh´s debattinlägg 6/11 2011. Länk till UNT

Erik Pelling och Patrik Kjellins svar 18/11 2011. Länk till UNT

Länk till Erik Pellings Blogg. Klicka här!

 

Insändarkommentar på Nina Laghs debattartikel i UNT 6/11 som UNT tog bort!!!

Nina Lagh! Du har uppenbarligen ingen aning om vad du pratar om. Att påstå att vi inom räddningstjänsten gör detta för att få mer resurser är kränkande att behöva läsa du borde skämmas. Vi gör detta för att folk som är svårt sjuka ska få snabbaste möjliga hjälp och du har inte sett den lättnad vi möts av när vi anländer, både av patienter men också från dom anhöriga.

Du skriver att ” Landstinget har kvar samtliga larmtyper där det finns en medicinsk nytta med IVPA” Ja delvis rätt men bara om man är medvetslös. Bröstsmärtor och andningsproblem som tidigare fanns med i kriterierna för IVPA och som ofta är dom första tecknen på en hjärtinfarkt är borttaget. Jag har själv vid 3 tillfällen före 2009 larmats till patienter med bröstsmärtor och där dom varit medvetslösa eller drabbats av hjärtstopp innan vi anlänt eller medan vi varit där, men där våran snabba ankomst eller närvaro räddat livet på dom. I dag kan dom få vänta minst 15 min innan en ambulans anländer och då är det redan kört.

Du skriver att ” Vi har också kvar larm i gränsområdet för att inte riskera att missa svåra sjukdomstillstånd” Det är inget annat en ren lögn Nina eller så är du precis så o påläst och dåligt insatt som jag tror att du är. Det finns ett flertal fall sen 2009 där anhöriga eller hemtjänstpersonal har bett om hjälp från deltidsstationerna när dom ringt 112 men eftersom den sjuke varit vid medvetande har IVPA larm ej dragits och när ambulans sen anlänt har patienten redan avlidit.
Du skriver också om att ”
använda de samlade resurserna effektivt” men effektivitet är inte alltid den bästa ”medicinen” men det kan just den ”förebyggande” insatsen vara.

Jag brukar inte önska andra människor illa men hoppas du och andra likatänkande politiker någon gång får uppleva den maktlöshet och ångest som det innebär att drabbas av svåra bröstsmärtor, andningsproblem, kramper, stroke eller annat där du fortfarande är vid medvetande och därför inte omfattas av kriterierna för ett IVPA larm eftersom du eller den anhörige inte är medvetslös, då lovar jag att du kommer att tycka att varje minut i väntan på ambulans är en evighet betänk då att du bor på landsbyggden och får vänta i minst 15 minuter. Om du efter en sådan upplevelse fortfarande kan stå och hävda att vi gör detta för att få mer resurser så saknar du helt empati.

Det är möjligt att ni Uppsalabor känner er trygga ni har ju rätt till ambulans inom 10 min i tätorten, borde då inte folk på landsbygden ha rätt att få hjälp av åtminstone deltidsbrandkåren inom samma tid? Å som det är nu har medborgarna all anledning att vara oroliga. Du kan ju fråga dom anhöriga till den man som fick vänta svårt skadad i 55 min på ambulans om dom inte kände sig oroliga. Där hade deltiden kunnat varit på plats på 10-15 min. Så det är inte Erik Pelling som ska kontrollera fakta det är du Nina Lagh.

Deltidare Uppsala brandförsvar

Kommentarer (6)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Anonym  - Deltidsbrandman i Björklinge
  Inte konstigt att det går åt helvete med Sverige när sådana människor som Nina kan sitta och uttala något så dumt. Man ska inte önska människor illa ,men jag tror inte att Nina själv skulle vilja sitta svårt skadad i 20 graders kyla i en bil ute i skogen i 55 min. Skärp er politiker.
 • Deltidare Storvreta
  Bra skrivet deltidare i Uppsala brandförsvar. Här i Storvreta har landstinget valt att spara in på IVPA larmen genom att skicka helikoptern i stället. Ett bra och billig alternativ.
 • Erik Pelling
  Uppgiften om 150000 har jag fått från räddningstjänsten och den siffran tror jag på tills jag blir motbevisad. Nina Lagh (M) har inte heller dementerat den uppgiften.
 • Bengt
  Varför ska vi låtsas som att vi inte vet lösningen på problemet?
  Lösningen är att inte ta emot så mycket invandrare från U-länder som kräver 10-20 år på sig att komma ut i arbetslivet.
  Vi i Sverige har nästan världens högsta skattetryck. Ändå har vi inte råd med skolor, sjukvård och räddningstjänst.
  Det är ett aktivt val ni har gjort, alla ni som röstar på "sjuklövern". Så sluta gnäll, eller rösta på SD.
 • Håkan
  Kikade in på brandkårens sida och tittade på deras larmstatistik. Före 2009 innan kriterierna ändrades åkte dom på i snitt ca 85 IVPA larm/år därefter åker man på ca 35 IVPA larm/år. 85-35 = 50 x 1600 kr är = 80 000 kr. 80 000 kr/år!!!!!! Det är en skitsumma i sådana här sammanhang. Finns det inga företagare eller privatpersoner som kan tänka sig sponsra den här verksamheten i Björklinge? Så slipper våra kära landstingspolitiker/chefer med Nina Lagh i spetsen skära ner på sina avgångsvederlag, pensioner och löner.
 • Birgitta
  Hörde ett reportage med ambulanschefen Per Andersson på radio uppland tidigare i höstas ( http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3064&artikel=4727845 ). Där säger han att man hade två val antingen spara in på IVPA eller ta bort en ambulans dagtid i Uppsala. Är det verkligen möjligt att man får en ambulans dagtid i Uppsala i ett helt år för endast 150 000 kr!!?? Tillåt mig småle Per Andersson, antingen ljuger du som en häst travar även här som i påståendet att folk inte dött i hjärtinfarkt för att inte deltidsbrandkåren larmats efter att man tog bort andningsproblem/bröstsmärtor från kriterierna för IVPA. Jag vet ett sådant fall 2009 inom hemtjänsten på orten där jag jobbar och jag är ganska säker på att det är långt från det enda, något brandman deltid verkar bekräfta i sitt inlägg. Eller så ljuger Erik Pelling i sitt påstående att man "bara" sparar 150 000 kr på detta.

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se