Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

750 liv per år kan räddas…

I en artikel I DN debatt uttalar sig några av landets mest kunniga inom akut och intensiv hjärtsjukvård om vikten av snabb hjälp vid hjärtinfarkt. 750 Svenskar dör varje år i onödan för att dom inte får hjälp tillräckligt snabbt. Överallt i media pratas och skrivs det om vikten av snabb hjälp, HLR utbildning redan i högstadiet, hjärtstartare i taxibilar och köpcentrum, sms tjänster mm. mm.

I hela landet och andra delar av världen verkar man jobba för att förbättra hjälpen vid hjärtstopp, UTOM i Uppsala för där har landstingspolitikerna tvärtemot ALLA andra konstaterat motsatsen. Deras ”vetenskapliga och beprövade erfarenheter” har lett till att man dragit in på IVPA vid bröstsmärtor och andningsproblem som är dom första signalerna på en hjärtinfarkt, även dom så kallade ”gränsfallen”.

Björklinge brandförsvars sjukvårds / transport bilBjörklinges sjukvårds / transport bil. Foto Björklinge Brandförsvar

Allt detta för att spara in 150 000 kr/år. Man påstår att man gör det för att kunna ha en ambulans extra dagtid i Uppsala. Men vi på landsbygden då!? Vi betalar också skatt och har rätt till snabb hjälp och kan vi inte få en ambulans i rimlig tid så borde vi ju ha rätt till snabb hjälp från deltidsbrandmännen som både har utbildning och tillgång till både hjärtstartare och syrgas. Flera av dessa deltidsbrandmän är ju dessutom utbildade undersköterskor, sjuksköterskor och ambulanssjukvårdare i sina ordinarie arbeten. Sen dom nya kriterierna infördes 2009 så ska IVPA larm till deltiden dras vid, hjärtstopp, medvetslös person, barn och trauma där det normalt krävs 2 ambulanser. Men alltså inte vid bröstsmärtor och andningssvårigheter som är dom första varningssignalerna på hjärtinfarkt, den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

Erik PellingErik PellingSom svar på en interpellation från Erik Pelling (S) så svarar Gunnar Hedberg (M) att ”alla kommuninnevånare kan känna sig trygga med att få en mycket god akutsjukvård”. Och att IVPA endast ska dras när deltidsbrandmännen kan göra medicinsk nytta! Sanningen är ju att dom dras inte ens vid ”gränsfallen” som han skriver om, vilket flera fall bara här i Björklinge visat senaste halvåret och som väckt stor debatt i media och här på Bjorklinge.nu (se tidigare artiklar).

gunnarhGunnar HedbergGunnar Hedberg skriver också att han har förtroende för landstinget. Men, Gunnar Hedberg, för ditt och dina anhörigas bästa om ni nu skulle sätta foten 2 mil utanför stan, ha INTE det. Vid bröstsmärtor får du och alla andra politiker och anhöriga vänta minst 15-20 min på ambulans precis som vi som bor här. Under tiden kan du ju läsa artikeln i DN debatt.

pdfLadda hem interpellationen till Gunnar Hedberg (M) som PDF här

Kommentarer (7)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Yvonne Ahtaanluoma-Pettersson  - Namninsamling påbörjad 11 maj om IVPA i Uppsala lä
  Jag ska försöka sprida fysiska namninsamlingar till 20 orter i Uppsala län, men nås inte alla av namninsamlingen så finns det även en på nätet: VI KRÄVER ATT KRITERIET BRÖSTSMÄRTOR ÅTERFÖRS TILL IVPA-LARM I UPPSALA LÄN:
  http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7723
 • Ulrika  - Känner mig inte trygg
  När jag läste till sjuksköterska pratades det ofta om just "vetenskap och beprövad erfarenhet" Huruvida landstingspolitiker, ambulanschefen och Gunnar Hedberg har relevant utbildning för att göra sådana uttalanden som man gör vet jag inte men vad man i så fall glömmer är att man i detta även ska väga in att "patienten skall visas omtanke och respekt". Jag ser ingenting av detta när en människa får ligga ute svårt skadad och medvetslös i 55 minuter eller när barn får ligga och krampa i 20-30 minuter i väntan på ambulans när det ligger en brandstation med sjukvårdsutbildade brandmän 500 meter längre bort.
 • Eva  - Kanske fins en baktanke...
  Det kanske inte är i själva IVPA verksamheten man ser besparingarna. Ju färre hjärtpatienter som lever vid framkomsten till sjukhuset desto mindre vårdkostnader.
 • Bertil
  Läste i Uppsala tidningen förra veckan att Uppsala kommun gick med 92 miljoner!!! i vinst förra året. Det gör det ännu mera obegripligt att man inte har råd med 150 000 kr/år till IVPA verksamhet.
 • Anonym
  Gunnar skriver i sitt svar i interpellationen att det minskade antal IVPA utryckningar bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Var kommer den vetenskapen ifrån samt vems beprövade erfarenheter menar han står till grund för detta? Källa på det skulle vara intressant.
 • Peter H  - Där rök Ms röst
  Jag har varit trogen Alliansen dom 2 senaste valen.
  Men när man prioriterar bort oss på landsbygden då får dom inte min röst.
 • Kicki
  Skrämmande att se vilken okunskap en del politiker besitter och det var säkert ett enkelt utalande av Gunnar Hedberg som inte längre behöver stå till svars nu när han har slutat.

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se