Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

IVPA kriterierna

Nu har ärendet ang IVPA kriterierna på deltidsstationerna diskuterats i kommunfullmäktige.
Se debatten här (ärende 47): webbtv

Kommentarer (3)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Anonym
  Hur kan man säga att Landstinget följer denna fråga väldigt noga och utreder den regelbundet!? När bristerna i dom nya kriterierna har påtalats ett flertal gånger av räddningstjänsten och i media till dom berörda på ambulans, landstinget, SOS och Medhelp. Återigen folk har dött för att dom inte fått hjälp i tid pga av att kriterierna inte uppfyllts för IVPA larm och ändå överskridit dom så kallade ”gränsfallen” med råge. Så sent som i januari hittades en man på området där jag bor i Björklinge livlös och ambulans tillkallades men inget IVPA larm drogs, varför!!?? Mannen dödförklarades senare av ambulanspersonalen på plats, hade hans liv kunnat räddas om deltidsbrandmännen hade larmats?
 • Mona
  Skrämmande att se hur dåligt insatta en del politiker är i detta ämne. Har Fredrik Ahlstedt (M) inte något eget att komma med eftersom han måste stå och läsa innantill vad Gunnar Hedberg svarade innan han avgick. Cecilia Karkvist ( C ) som pratar om hjärtstartare…. i Uppsala JA! Men IVPA handlar fortfarande om oss på landsbygden och här är det bara deltidsbrandkårerna som har det. Placera en hjärtstartare hos den lokala handlaren, distriktssköterskan eller skolsköterskan kanske någon säger då, men alla vi som bor utanför själva samhället ska vi åka in och hämta den när någon anhörig blir dålig? Hjärtstartare kanske är bra i städerna där man kan få hjälp av ambulanspersonal inom 10 minuter men här i Björklinge har vi bara deltidsbrandmännen och luta oss mot när ett hjärtstopp inträffar och dom kan sin sak och har utrustning och utbildning för detta. Det pratas även om dessa ”tveksamma fall” där deltiden ska dras, läser man då i tidigare reportage och inlägg här på sidan om det som hände i och omkring Björklinge under hösten 2011 där en svårt skadad man fick vänta 55 minuter på ambulans eller att svårt sjuka barn fått vänta i 25-30 minuter på ambulans när brandkåren kan vara där på 4 minuter så undrar man ju vad som menas med ”tveksamma fall” när deltidsbrandmännen inte dras på dessa fall. Å som jag läste i ”750 liv per år kan räddas” i hela Sverige utvecklar man IVPA verksamheten och framhäver vikten av snabba insatser medan man i Uppsala försämrar den. Allt för att spara 150000 kr/år helt obegripligt. Det lär ska finnas ett 30 tal sådana där hjärtstartare i Uppsala men hur många vet vart och hur många springer och letar efter en sådan om någon faller ihop i hemmet eller på gatan? Men nu har ju Fredrik Ahlstedt lovat att framföra att resurserna finns då är det bara viljan från landstinget som saknas.
 • Uffe
  Mycket intressant! Men nu har i alla fall Fredrik Ahlstedt bekräftat att resurser finns för att återta dom gamla kriterierna och utveckla dom, då är frågan bara när?

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se