Allt om Björklinge och lite till. Nyheter, Företag på orten, Föreningar, Sjukvård, Skola, Barn och Ungdom, Sport och Fritid...

 

fb21px topborder2 twt21px topborder2 

Inga ändringar av IVPA kriterierna

Inget nytt beslut kommer att tas ang kriterierna för IVPA larmen för deltidsbrandkårerna. I ett inlägg av Erik Pelling (S) på hans blogg så meddelar han följande. ”Slutsatsen av det möte som hölls mellan landstingsrådet Nina Lagh (M) och representanter från kommuner och brandmyndigheter i länet är enligt uppgift att positionerna är låsta. Landstinget ser inte den medicinska nyttan av IVPA-larmen”.
 
Så tillsvidare är det följande kriterier som gäller. IVPA larm skall dras till räddningstjänsten vid följande händelser, hjärtstopp, medvetslös person, barn och traumalarm där det normalt krävs 2 ambulanser, samt vid så kallade "gränsfall" vad man nu menar med det när man svårt skadad kan få vänta i 55 min på ambulans.
 
Tidigare artiklar:
 
Akut sjuka i Björklinge kan få vänta längre.
 
Fick vänta 55 minuter på ambulans!
 
IVPA debatten fortsätter.
 
750 liv per år kan räddas.
 
IVPA kriterierna uppe i KF.

Kommentarer (8)
+/- Skriv en kommentar
Personuppgifter:
Kommentar:
:D:angry::angry-red::evil::idea::love::x:no-comments::ooo::pirate::?::(
:sleep::););)):0
Säkerhet
Skriv in CAPTCHA koden.
 • Niklas
  Kommer inget ändras då?
 • Anna
  Går man in på brandkårens hemsida kan man ju se att IVPA larmen sjunkit med nästan 80% sen dom nya kriterierna infördes och vad jag förstått och hört så dras inte brandmännen ens på larm som uppfyller kriterierna. En granne till mig vars son 4 år hade svår förkylningsastma och andningsproblem uppmanades av larmopperatören att ta taxi på vägen in fick pojken krampanfall och taxi föraren fick stå på rejält in till stan, om inte detta uppfyller kriterierna för barn eller gränsfall som det står så ska vi nog inte förvänta oss att något kommer att förändras till det bättre i alla fall. Tycker att det är konstigt att det inte hörs mer om detta i synnerhet från dom som jobbar med det.
 • Gugge
  Brandmännen ger väl inga mediciner!? Däremot kan dom förebygga att skador/sjukdomsfall förvärras, ge stöd åt den drabbade och annhöriga eller finnas på plats om en infarkt inträffar för det är då man kan rädda liv genom snabb insats. Men nu dras dom inte ens på gränsfall så det ligger nog något i det man skriver, ju färre som överlever framkomsten till akademiska ju mer sparar man i vårdkostnader. Tycker räddningstjänsten kan säga upp avtalet med landstinget i ren protest för då kommer det garanterat att bli uppmärksammat i media. Å så kan Nina Lagh med undersåtar spara ännu mera pengar till sina löner, pensioner och feta avgångsvederlag till sjukhusdirektörerna för i nästa val får ni inte min röst.
 • Bertil
  Just suttit och läst alla artiklar och kommentarer som skrivits om detta (mycket bra uppföljning tycker jag ni gjort på Bjorklinge.nu) sen i höstas och vad ska man säga? Det är inte utan att man, som någon kommenterade en tidigare artikel, funderar på om det kanske inte är i själva IVPA verksamheten man ser besparingarna. Ju färre som lever vid framkomsten till sjukhuset desto mindre vårdkostnader. FY FAN rent ut sagt men nu är det slutröstat på alliansen för min del.
 • Åke
  Jag har ställt den förr och jag upprepar frågan vart finns undersökningen som ligger till grund för detta påstående? Nina Lagh, Per Andersson, Erik Pelling någon måste ju kunna ge svar på detta...
 • Nolmyra Bo
  Hur kan landstingsrådet Nina Lagh säga att man inte ser den medicinska nyttan och samtidigt påstå att man följer denna fråga väldigt noga och utreder den regelbundet!? När bristerna i dom nya kriterierna i ett flertal fall har påtalats av räddningstjänsten och i media till dom berörda på landstinget, ambulansen, SOS och Medhelp. Återigen folk har dött för att dom inte fått hjälp i tid pga av att kriterierna inte uppfyllts för IVPA larm och ändå överskridit dom så kallade ”gränsfallen” med råge. Som gammal långt ute på landet så känner jag mig inte alls trygg längre.
 • Linda
  Ja i sommar ska man inte bli sjuk om man bor i Uppsala kommun. Personalbrist och kaos på akademiska, personalbrist på ambulansen som ställer tre bilar i sommar vilket i sin tur kan leda till att vi på landsbyggden får vänta ännu längre nu när vi inte heller kan räkna med hjälp från våra proffsiga deltidsbrandmän. Allt för att spara 150 000 kr om året. Skandal!!!
 • Ola  - Trygghet kan räcka långt Nina.
  Nina Lagh du verkar ju vara ytterst ansvarig för detta beslut. Ingen medicinsk nytta säger du jag säger bara ock!!! Är det inte bättre att skicka någon i förebyggande syfte än ingen alls när svårt sjuka får vänta 30-60 min på en ambulans???

Annonser

Senaste kommentarerna

 • Emma Eriksson said More
  Ett häng mitt i centrum för ALLA åldrar. Konstateljé/skaparverkstad med tillgång till m...
 • Veronica said More
  Då det är en så stor lokal så får det plats med både gym, restaurang med Kina mat och s...
 • Andreas said More
  Hej!

  Jag ska snart flytta till Björklingeområdet, Södra Långåsvägen, är de...
 • Anders Fällås said More
  Det är löjligt få pendlarparkeringar i Björklinge. Har i vinter inte kunnat hitta parke...

Björklinges nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Väder

klart.se